Reseptit,  villiyrttit,  Yleinen

Ihastuttava pihasaunio

Pihasaunio ei ehkä ole se pihan näyttävin kukka, mutta sen ohi ei villiyrttien harrastajan kannata kävellä. Pysähdy siis tuon pienen ja vaatimattoman näköisen kukan äärelle. Ota käsiisi sen pieni tummankeltainen kukka. Tuoksuta sen ananakseen ja kamomillan vivahtavaa tuoksua. Laita kukka suuhusi ja maista. Se on hyvin miellyttävän makuinen. Samalla makea, mutta jotenkin raikas ja hedelmäinen. Tämä kukka kannattaa poimia mukaan ja käyttää sitä joko tuoreena tai kuivattuna.

Pihasaunio lääkekasvina.

Pihasaunio sisältää vähemmän eteerisiä öljyjä kuin kamomillasaunio, mutta voit käyttää sitä samalla tavalla kuin kamomillasauniota. Voit uuttaa siitä teetä tuomaan iltaan rauhaa, rentoutta ja nukahtamista helpottamaan. Sen kerrotaan myös helpottavan vatsavaivoja ja sopivan suun kurlaukseen. Itse olen kuivannut pihasaunion kukkia varsien kanssa ja murennellut kukat varsista purkkiin mausteeksi ja käyttänyt sen jälkeen varret teeuutoksiin. Näin olen saanut koko kasvin käytettyä ja saanut siitä ihanat aromit ja hyödyt käyttöön. Pihasaunion tunnistukseen löydät lisää tietoa https://luontoportti.com/t/423/pihasaunio

Pihasauniota kasvamassa.
Kuivattua pihasauniota

Pihasaunion käyttö maustamaan ruokia.

Löydettyäni pihasaunion ja opeteltuani sitä käyttämään olen saanut sillä helpotusta esim makean nälkään. Pyrin omassa ruokavaliossani karttamaan sokeria ja siksipä näistä minun reseptivinkeistä harvoin löydät valkoista sokeria. Pihasaunio on oiva sokerin korvaaja tuomaan esimerkiksi jälkiruokiin tai kuumiin juomaan makeutta. Sen tuoma makeus usein riittää minulla ja välillä korostan sitä luomu vaniljauutteella esimerkiksi jälkiruuissa. Olen laittanut sitä myös maustamaan kuivakakkuja ja ihan vaan jogurtin tai viilin päälle. Toinen makeuden tuoja on minulle mesiangervonkukka kuivattuna tai tuoreena. Sen käytössä on vaan huomioitava se, että se ei sovi ns aspiriiniallergisille tai verenohennuslääkettä käyttäville. Näinpä koen, että pihasaunio on turvallisempi lisätä myös vieraille tarjottaviin herkkuihin.

Pihasaunio on täydellinen pari mansikalle ja vadelmalle.

Pihasaunio sopii loistavasti mansikan ja vadelman pariksi jälkiruokiin. Olen lisännyt sitä mansikkapyreen sekaan, jota tarjosin lettujen kanssa. Toinen aivan lempireseptini on käyttää sitä leipäjuuston, kuohukerman, vadelmien kanssa viemään herkkuhimoa silloin tällöin.

Mansikkapyree letuille tai viilin päälle <3

  • Tuoreita ja kypsiä mansikoita perattuna noin 1 litra.
  • Tuoretta tai kuivattua pihasaunion kukkaa makusi mukaan.

Surauta sauvasekoittimella tai blenderissä mansikka hienoksi pyreeksi. Mausta pihasaunion murennetulla kukalla.

Tarjoa lettujen ja kermavaahdon kanssa tai esimerkiksi viilin, jogurtin, jäätelön ja vaikka puuron päällä.

Pihasauniolla maustettu leipäjuusto

  • Pala hyvää leipäjuustoa
  • Kuohukermaa (maitokolmion lisäaineeton on paras)
  • Vadelmia
  • Pihasaunion kukkaa
  • Luomu vaniljauute

Laita lautaselle pala leipäjuustoa ja päälle kermaa kastikkeeksi. Lämmitä mikrossa, kunnes leipäjuusto vähän pehmenee ja lämpenee. Laita päälle tuoreita vadelmia, loraus vaniljauutetta ja ripottele lopuksi joko kuivattua tai tuoretta pihasaunion kukkaa. Sokeriton herkku, joka sopii hyvin myös VHH- tai keto-ruokavaliolle.

Pihasaunio kukkii vielä myöhään syyskuuhun, joten sitä kerkeät vielä hyvin keräämään ja säilömään. Näin saat ihanan kesän ja jopa trooppisen tuoksun talvellakin muistuttamaan sinua kesän lämmöstä ja auringosta <3

Tiina

Jätä vastaus