
Tomaattien kasvatus
Ajattelin kirjoittaa artikkelin tomaateista, joita olen kasvattanut kasvihuoneessa jo muutamia vuosia. Satoa olen saanut ihan kivasti ja kokeillut eri lajikkeita. Olen itse opiskellut kasvihuoneviljelyn perusteita ja välillä onnistun paremmin ja välillä epäonnistun. Tomaatit ovat kuitenkin olleet itselleni niitä varmimpia ja helpoimpia, jos haluaa päästä maistelemaan itse kasvatettuja vihanneksia. Kasvihuoneena minulla on ihan perus kasvihuone, vähän vanhanaikainen kasvihuonemuoveineen, mutta ihan toimiva kyllä. Ainut ikävä puoli on se, että muoveja joutuu välillä uusimaan, kun he haurastuvat auringossa ja kärsivät lumen painoista.
Tänä vuona kasvihuoneessa on runkotomaattina tiikeritomaattia sekä kirsikkatomaattia. Lisäksi laitoin ns pensastomaattia yhteen kasvulaatikkoon, jotka jäävät paljon matalammiksi ja joista ei kasvuvaiheessa tarvitse poistaa varkaita. Tarkkoja lajikkeita en muista, mutta valitsin kuitenkin sellaisia, jotka ovat makeita ja sopivat kasvihuoneeseen viljelyyn.
Voit kylvää itse siemenistä tai ostaa valmiit taimet.
Itse olen jo vuosia kasvattanut tomaatin taimet itse ja onnistunut kasvattamaan hyvät ja tukevat taimet. Siemenet kylvän kylvömultaan jo maaliskuussa ja siitä alkaa pian pienten taimien kanssa puuhailu. Kieltämättä vähemmällä pääsisi, kun ostaisi taimet itse, sillä ne vaativat aika paljon työtä, mutta miksipä sitä ei tekisi, jos siitä tykkää. Vaiheita nimittäin riittää ja tänä keväänä, kun kevät oli myöhäinen, sai todella pitkää puljata taimia autotalliin, sisälle, ulos, ikkunalaudalle, varjoon yms yms. Yksi syy, miksi tykkään kasvattaa itse on kuitenkin myös se, että niitä on kiva antaa lahjaksi perheenjäsenille ja ystäville. Rakastan myös alkaa ajatuksen tasolla odottamaan kesää jo maaliskuussa, joten mikäs sen mukavampaa kuin työntää sormet multaan ja alkaa seuraamaan kasvien kasvua.
Aloitetaan kylvämällä siemenet multaan maaliskuussa.

Kouli taimet omiin ruukkuihin.
Kun siemenet itävät ja hentoiset taimet ovat noin 3 cm korkuiset, olen koulinut niistä voimakkaimman näköiset taimet omiin ruukkuihinsa.

Ohessa koulittuja taimia (saattavat olla tässä kuvassa muitakin, kuin tomaatintaimia, mutta näet idean.

Tässä kuvassa koulitut taimet ovat jo lähteneet upeasti kasvamaan. Kuvasta erotatkin hyvin, että siinä on eri lajikkeita ja taitaa yksi chilikin olla kuvassa mukana.
Tomaatintaimet vaativat ensin koulimisen pieneen erilliseen ruukkuun, jossa on hyvä olla taimille sopivaa multaa. Älä lannoita pieniä taimia. Taimien kasvaessa siirrän ne isompaan ruukkuun ja joskus vielä kertaalleen isompaan ruukkuun, jotta taimet saavat ravinteita ja juuret tilaa kasvaa.
Pensastomaatti sekä amppelitomaatti voivatkin kasvaa kesän myös tilavassa ruukussa esimerkiksi terassilla tai parvekkeella. Myös runkotomaatin voit istuttaa vaikka seinänvierustalle kasvamaan kunhan kesä oikeasti saapuu.
Taimet ovat valmiit ulkoilemaan päivien lämmettyä, mutta siirrä ne lopulliseen kasvupaikkaansa, kuten kasvihuoneeseen vasta, kun yöt hieman lämpenevät.

Taimet kasvavat ja itse pidän ne huhtikuun loppuun usein ikkunalla, kunnes siirrän ne autotalliin viileämpään tilaan.

Tässä kuvassa taimet ovat kasvaneet jo jonkun aikaa kasvihuoneessa ja kukkivat parhaillaan. Tänä vuona istutin taimet aika tiheästi, joten hoitaminen on ollut haastavaa.
Taimet ovat kuitenkin minulla sisätiloissa huhtikuun loppupuolelle, mutta siirrän ne toukokuun alussa tai puolessa välissä viileämpään tilaan autotalliin. Taimet tarvitsevat kuitenkin valoa, joten minulla on niille tasot pienien ikkunoiden alla. Viileys auttaa siinä, että taimista tulee jäntevämpiä ja vahvempia, kun ne kasvavat hitaammin. Käytän ihan taimimultaa, jota ei ole liian paljon lannoitettu, sillä nämä pienet taimet eivät vielä tarvitse paljoa lannoitusta.
Kasvihuoneeseen siirto
Tomaatit siirretään kasvihuoneeseen toukokuun lopussa tai kesäkuun puolella, kun yöpakkaset ovat menneet. Kasvualustan tulisi olla vähintään +15 astetta. Sitä ennen ulkoilutan taimia jo ulkona (siinä vasta hommaa 😀 ) ja siirrän ne yöksi vajaan tai talliin lämpimämpään.
Olen istuttanut taimet kasvulaatikoihin, joissa on riittävästi multaa juurille (vähintään 30 cm ), mutta minulla taitaa olla lähemmäksi 40 cm. Sopiva taimileveys on noin 30 cm. Olen myös siinä vaiheessa laittanut multaan sekaan tomaateille sopivaa lannoitetta rakeina, jotta niitä ei tarvitse niin paljoa lannoittaa kesäkastelujen myötä. Valitse ilmavaa ja kasvihuonetomaateille sopivaa multaa ja vaihda multa joka vuosi, jotta erilaiset kasvitaudit eivät valtaa taimia. Runkotomaatit vaativat myös hyvät tukikepit tai tukisäleikön, joihin ne tuetaan niiden kasvaessa.
Tomaattien hoito
Runkotomaateista täytyy poistaa varkaat. Varkaat ovat pieniä uusia sivuversoja, joita kasvaa oksanhankoihin. Nämä kannattaa käydä poistamassa pari kertaa viikossa, sillä kasvavat todella nopeasti ja liian isoksi kasvettuaan vahingoitat helposti koko kasvia, kun poistat varkaita. Amppeli ja ruukkutomaateista varkaita ei tarvitse poistaa.
Tomaatin taimet vaativat vettä, joten älä päästä niitä kuivamaan. Jos lehdet käpristyvät, niin tämä usein kertoo joko kuivuudesta tai myöhemmin myös voimakkaasta lämpötilan vaihtelusta päivän ja yön välillä. Helteisinä päivinä kastelen tomaattejani päivittäin, mutta kokeilen kyllä aina mullan kosteutta kädellä.
Tomaatintaimien kasvaessa korkeutta, huolehdi niiden hyvästä tukemisesta tukikeppien ja lankojen avulla. Muista myös tuulettaa kasvihuonetta kuumina päivinä, etteivät taimet ihan läkähdy. Tomaatit tarvitsevat lämpimän kasvupaikan, mutta paahteesta ne eivät pidä.
Tomaatti tekee pieniä keltaisia kukkia, joiden tulee pölyttyä, jotta saat satoa. Itse ravistelen ja käsin myös hivelen kukkia, jotta varmistelen näin pölytystä. Näin loppukesästä alan löytää kasvihuoneesta pieniä vihreitä tomaatin alkuja 🙂 Itse myös latvon (eli leikkaan loppukesästä ja alkusyksystä taimien yläosat pois) tomaatintaimet. En tiedä jouduttaako tai auttaako tämä kypsymistä ja hedelmien kehittymistä, mutta toisaalta eivät ne enää mahdu korkeuttakaan kasvamaan. Samoin alan myös pikkuhiljaa karsimaan lehtiä alhaalta päin, jotta valo ja ilmaa pääsee kypsyville tomaateille.
Tomaatit vaativat lämpöä ja aikaa kypsyäkseen.


Tomaatit vaativat oman aikansa ja ne eivät ole minusta kiireisen kasvattajan kasveja. Turhaan kuitenkin ainakin minua peloteltiin joskus niiden kasvatuksen hankaluudesta ja vaativuudesta. Toki vettä saa ahkerasti kantaa, kun kastelujärjestelmiä minulla ei ole, mutta nautin siitäkin. Aikaa ne vievät sillä, itse olen aloitellut jo maaliskuussa niiden kanssa ja nyt syyskuussa olen vasta päässyt satoa suuremmalti nauttimaan.
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Satoa tuli ja tomaatteja on päästy herkuttelemaan.

Keräsin tomaatin raakileet joku aika sitten jo pois kasvihuoneesta ja toin sisälle kypsymään laakeisiin astioihin kodinhoitohuoneen hyllyjen päälle, joka on vähän viileämpi kuin muut sisätilat. Jotkut kertovat laittavansa omenan tomaattien sekaan jouduttamaan kypsymistä, mutta itse en ole sitä tarvinnut kokeilla. Siellä ne ovat hyvin kypsyneet ja pysyneet hyvälaatuisina. Yhä muutamia vihreitä tomaatteja odottelen kypsyviksi näin syyskuun loppupuolella. Ihania herkkuja ovat kuitenkin oman kasvihuoneen tomaatit ja niitä on ihana hyvillä mielin nautiskella, kun tietää niiden olevan luomuja ja varmasti terveellisiä herkkuja.
Iloisia hetkiä tomaattien parissa 🙂 Tiina

