
Lehtien hiostaminen eli fermentointi.
Kasvien lehtien hiostaminen eli fermentointi tuo tuoksut ja aromit esille sekä säilöö kasvin ravinteet talteen.
Olen aivan ihastunut fermentoimiseen eli hiostamiseen tänä kesänä. Se mikä minua siinä eniten kiehtoo, on ne upeat tuoksut, jotka tulevat kasvien lehdistä esille fermentoidessa. Minua kiehtoo myös se, että se on hyvä tapa ottaa talteen kasvin ravinteet ja terveyttä edistävät hivenaineet. Fermentoituneita ja kuivattuja lehtiä voit käyttää teeaineena, joko yksitellen tai yhdistellen. Tiesitkö, että terveyttä edistävä Ivan-Chai tee on valmistettu fermentoituneista maitohorsmanlehdistä.
Fermentoitu maitohorsma tee on antioksidantti pommi, jonka lehdissä on runsaasti mm. fosforia, riboflaviinia, valkuaisaineita, C- ja A vitamiinia sekä karoteenia. Vanhan perimätiedon mukaan maitohorsman tee lisää vastustuskykyä. Se edistää nesteen poistumista elimistöstä sekä torjuu tulehduksia suussa ja ruoansulatuskanavassa. Kuulostaa minusta aika ihanalle tuotteelle, jota voit valmistaa myös itse ja tätä ”rentun ruusuksikin” kasvia löytyy suomesta yllin kyllin. Kerää kuitenkin vain puhtailta paikoilta ja älä esimerkiksi isojen teiden varsilta.
Tänä kesänä olen fermentoinut seuraavien kasvien lehtiä maitohorsman lisäksi.




Olen kerennyt fermentoimaan ahomansikkaa, lillukkaa, mesiangervon lehtiä ja vadelmanlehtiä maitohorsman lisäksi, josta laitan teille ohjeen artikkelin loppuun.
Ahomansikka tuoksuu aika miedosti, mutta selkeän mansikan tuoksusta erottaa. Lillukka on yksi suurista lemppareistani, koska siinä on hyvin ihana hedelmäinen tuoksu. Mesiangervon fermentoidut lehdet tuoksuvat ihan mesiangervolle. Mesiangervo on ns luonnon aspiriini ja sitä ei tule käyttää, jos olet allerginen asetyylisalisyylihapolle eli aspiriinille. Huomioi myös muut lääkitykset! Itse keräsin tätä lähinnä ajatuksella käyttää, jos sattuisi flunssa yllättämään talvella tai voisi kokeilla myös päänsärkyyn. Vadelmanlehtien hiostaminen onnistui myös todella hyvin ja tuloksena todella voimakkaan vadelmantuoksuista ja marjaista tuotetta <3
Ohje fermentointiin kotona.
- Kerää vihreät lehdet. Minusta keruu oli tosi näppärää, kun ottaa horsman yläpäästä toisella kädellä kiinni ja toisella kädellä riipii hyväkuntoiset lähdet irti alaspäin. Hetkessä kori täyttyi lehdistä.
- Anna lehtien nahistua esim sanomalehden päällä noin tunti tai kauemmin. Samalla ötökät pääsee häipymään. Minä nahistutan autotallissa, jonne ei aurinko paista.
- Ota nippu lehtiä ja pyörittele niistä kämmenten (hyvin pestyjen tai esim kertakäyttöhanskat) myttyjä/palleroita niin, että solukko rikkoutuu ja pallerot selkeästi kostuvat solukon nesteestä.
- Laita mytyt väljästi puhtaaseen lasi kulhoon ja kansi löyhästi vain päälle, koska prosessi vaatii ilmaa. Siirrä purkit 40 – 50 asteen lämpöön. Minä olen nyt laittanut kuumavesipullojen kanssa kylmälaukkuun, mutta myös uuni käy tai aurinkoinen ikkunakin, vintti yms. Lämmön tulisi olla tasainen.
- Horsman lehti fermentoitui tuolla kylmälaukussa noin 16h sopivasti, mutta yleensä aikaa menee muutamasta tunnista vuorokauteen. Tunnistat valmiin tuotteen tummentuneesta väristä ja ihanasta tuoksusta. Ei saa haista käyneelle ja tuotteen pitäisi olla mahdollisimman tasaisen väristä. Horsmasta tuli lopulta kuivattuaan lähes mustaa / tumman ruskeaa.
- Avaa mytyt ja levitä väljästi kuivumaan. Itse olen nyt kuivannut uunissa niin, että laitan uunia vähän päälle (noin 40 – 50 astetta) ja pois päältä ja annan kuivua jälkilämmössä. Saatan pari kertaa käyttää lämpöä päällä ja samalla käännellä tuotosta. Kuivaa rouheaksi muutamassa tunnissa.
- Fermentointi säilöö hyvin kaikki ravintoaineet yms yms , mitä horsmassa on paljon. Se on oikea terveyspommi!! Kannattaa lukea aiemmin linkittämäni Antti Heikkilän postaus horsmasta ja toki tietoa löytyy muualtakin.
- Valmis tee tuoksuu todella hyvälle ja maistuu myös








Kaikki vain rohkeasti keräämään tuttujen kasvien lehtiä ja testailemaan fermentointia 😀 Näin saat luonnon hyviä aineita säilöttyä myös talven varalle.
Tiina <3


2 kommenttia
Paluuviite:
Paluuviite: