
Neulastee kuusesta ja männystä.
Viime talvena hauduttelin takassa usein itselleni hauduketta, jota nyt tässä nimitän teeksi, kuusen- ja männyn neulasista ja oksi. Nyt taas on päästy aikaan, että takka lämpiää ja mieleeni tuli tehdä tätä ihanaa hauduketta. Tein sen nyt tällä kertaa niin , että lisäsin joukkoon myös luonnossa fermentoituneita vuorenkilven lehtiä, mutta voit tehdä tämän ihan hyvin ilman vuorenkilpeä.


Männynneulasissa on erittäin runsaasti C-vitamiinia. Sitä on noin kuusinkertainen määrä verrattuna appelsiiniin. Samoin kuusen neulaset sisältävät runsaasti c-vitamiinia.
Tee sopii irrottamaan limaa yskässä. Se torjuu myös viruksia ja bakteereja sekä parantaa ääreisverenkiertoa, lievittää kipuja ja lämmittää. (Lähde Sinikka Piippo Elinvoimaa puista 2017)
Tee ei kuitenkaan sovellu säännölliseen käyttöön neulasissa olevien haihtuvien öljyjen vuoksi.
Kerää kuusen ja männyn havuja puhtaalta paikalta maan omistajan luvalla. Itse otin nyt männynneulaset omasta vuorimännystä ja kuusen neulaset kuusiaidan pätkästä.
Voit tehdä teen muutamalla eri tavalla.
Voit tehdä teen nopeasti hauduttamalla ja jaankin tässä teille Sinikka Piipon ohjeen. Itse olen haudutellut pidemmän aikaa ja laittanut muukaan myös vartta eli oma haudukkeeni on ns neulasteen ja keppisopan välimuoto. Lisäksi lisäsin tällä kertaa mukaan myös vuorenkilpeä, josta voi tehdä yksistään Siperian tee nimistä hauduketta. Yleensä teen siperian teetä keväällä, kun lumet sulaa vuorenkilpi penkkien päältä ja pääsee ensimmäisiä lehtiä sieltä kaivelemaan esille, mutta nyt päätin kokeilla sen virkistävää vaikutusta myös tämän haudukkeen sekaan.
Sinikka Piipon ohje männyneulas teehen.
https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi-hyvin/terveys/mantytee-luonnon-rohto-flunssaa-vastaan-nain-teet-juoman-helposti-itse
- Riivi pari kourallista neulasia tai havuja puhtaalla paikalla kasvavasta männystä. Muista kysyä maanomistajalta lupa!
- Pudota neulaset teepannuun ja kaada päälle noin litra kiehautettua vettä.
- Hauduta neulasia, kunnes niiden väri alkaa haalistua.
- Kaada juoma mukiin sihdin läpi.
- Varaudu lisäämään juomaan runsaasti hunajaa tai sokeria: sellaisenaan mäntytee maistuu lähinnä pihkalta. Voit puristaa sekaan myös sitruunan mehua.
Ohje keppisoppaan eli havupuu-uutejuomaan.
Jaan tähän myös keppisopan ohjeen, jonka kerrotaan vaikuttavan muun muassa reumatismiin, kihtiin, hermosärkyyn, ilmavaivoihin, yskään ja ihottumaan. Itse olen ostanut kaupasta Karin havupuu-uute juomaa ja todennut sen erittäin virkistäväksi ja ihan hyvän makuiseksikin juomaksi. Käytin sitä esimerkiksi viime talvena, kun sairastin lievän koronataudin, nopeuttamaan palautumista taudista.
”Laita isoon kattilaan tai ämpäriin männyn, katajan ja kuusen oksia sopivan kokoisina palasina. Kaada päälle 9 litraa kiehuvan kuumaa vettä ja 1,5 ruokalusikkaa karkeaa merisuolaa. Pidä seosta 2 päivää huoneenlämmössä, sitten siivilöi ja pullota. Säilytä tästä eteenpäin jääkaapissa. Havuista taikajuomaa suositellaan juotavaksi päivässä vähintään kaksi desiä. Havujuomaa ei kuitenkaan suositella hartsiallergisille ja raskaana oleville.”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiesitko-keppisoppa-nujertaa-flunssan-ja-parantaa-taudit/3301750#gs.h3z4v7
Kasvien keitaan oma ohje neulasista ja oksista tehtyyn haudukkeeseen.


Kerää puhtaalta paikalta hyväkuntoisia kuusenoksia ja männynoksia. Voit laittaa halutessasi mukaan myös katajaa. Tällä kertaa laitan sekaan pari fermentoitunutta vuorenkilven lehteä. Vuorenkilvistä haudutettua Siperian teetä olen keväällä tehnyt aiemminkin. Tätä teetä on tutkittu myös Itä-Suomen yliopistossa ja siinä todettiin sen parantavan hiirien hapenottokykyä. Oma kokemukseni on se, että vuorenkilpi tee on hyvin piristävää, joten älä juo sitä illalla. Ehkäpä siksi en suosittele tätä minun haudukettakaan nautittavaksi iltaisin.
Ohje:
- Kuusen neulasia (pienet varret saa jäädä)
- Männyn neulasia (pienet varret saa jäädä)
- Kaksi vuorenkilven ylivuotista lehteä.
- Himalajan vuorisuolaa

Pese hyvin neulaset sekä vuorenkilven lehdet ja tarkista, että ne ovat varmasti hyväkuntoisia. Pilko kuusi ja mänty pataan sopiviksi pätkiksi. Vuorenkilven lehdet myös leikkasin muutamaan osaan. Laita päälle ripaus himalajan vuorisuolaa tai muuta laadukasta suolaa. Kaada päälle esimerkiksi vedenkeittimessä kiehautettu vesi. Laita pata takkaan/ uuniin hautumaan mietoon lämpöön joko yön yli tai vähintään noin kuudeksi tunniksi.
Siivilöi hauduke. Voit lisätä sekaan esimerkiksi hunajaa, sillä hauduke on aika voimakkaan makuista. Itse en välttämättä kaipaa siihen kuitenkaan makeutusta. Nauti muutamana päivänä esimerkiksi flunssan aikaan tai sitä torjumaan. Itse käytän tätä ns voimajuomana pimeän ja talven aikaan, kun muita villiyrttejä ei ole saatavilla.
Havupuut sisältävät kuitenkin hartseja, jotka rasittavat munuaisia. Havut tai niiden eteeriset öljyt eivät sovi käytettäväksi munuaisongelmista kärsiville, pienille lapsille tai raskaana oleville. Ne saattavat myös aiheuttaa oireita astmaatikoille, hartsiallergisille tai sydämen vajaatoiminnasta kärsiville. Muuten suosittelen tämän metsän ihmejuoman kokeilua lämpimästi.
<3:lla Tiina

