Reseptit,  Yleinen

Yleisimpiä villiyrttejä, joita kerään käyttöön omalta pihaltani.

Villiyrttimix

Luonto on täynnä kaikkea ihanaa syötävää. Villiyrteillä voit lisätä ravinnon ravinnepitoisuutta sekä maustaa ruokia. Lisäksi ne tuovat ruokaan kauneutta <3 joka on myös yksi iso huomioitava tekijä minusta. Syötävillä luonnonkukilla, kuten apilalla, orvokilla, maahumalan kukilla ja vaikka voikukilla koristeltu ruoka on kaunista syötävää, joka kaunista syöjää myös, usko pois!

Tässä kuvassa on villiyrttejä, joita keräsin omalta pihaltani, kun päätin tehdä tonnikalakastiketta munakoisovuokaan. Sama villiyrttimix sopii varmasti moneen muuhunkin ja vaikka salaattiin. Voit lisätä jotain tai poistaa jotain, jonka maku tai koostumus ei sinua miellytä. Nämä kaikki ovat tässä helposti tunnistettavia, paitsi koiranputki (maistuu vähän kirveliltä) ja ehkäpä osalle myös vuohenputki (perus villikasvis omassa ruokavaliossani läpi kesän). Jos et tunnista putkikasveja, niin ne kannattaa jättää keräämättä, kunnes opit tunnistamaan.

Villiyrttejä hienonnettuna
Kvinoa- kasvis pata
Feta villiyrttisalaatti

Ylimmäisestä kuvasta löydät kuitenkin poimulehden, siankärsämön kukkia ja lehtiä, voikukanlehtiä ja nokkosta myös. Lisäksi pikkunippu tyttäreltäni saatua minttua. Kaikkia näitä voit popsia ja maistella paljaaltaan, mutta hienonnettuna ja oliiviöljylorauksella sekä suola- ja pippurimyllyn rouhaisulla saat niistä upean lisän salaatin joukkoon. Hienonnettuna ne käyvät hyvin patoihin ja kastikkeisiin antamaan lisää ravinteita. Lisää nämä kuitenkin aika loppuvaiheessa, jotta ravinteet säilyvät hyvin. Teen myöhemmin ihan omat artikkelit näistä kaikista hyvistä villiyrteistä yksinään ja siitä, kuinka itse niitä käytän. Tässä ne ovat kuitenkin menossa tonnikalamunakoisovuokaan, josta resepti lopussa.



Vuohenputki

  • Lehdet kaksi kertaa kolmisormiset eli lehti jakautuu kolmeen osaan, josta kukin on jakautunut kolmeen lehdykkään.
  • Varsi on selkeästi kourumainen ja sen tyvi on punertava (myrkkykeison ja hukanputken lehdet muistuttavat enemmän persiljaa/kirveliä)
  • Kasvaa tiheänä mattona usein pihoilla, kuten minunkin pihanperällä.
  • Sopii villiyrttisalaatteihin ja varsinkin pienet versot ovat maukkaita. Kun välillä leikkaat matalaksi, niin tuottaa uutta kasvustoa läpi kesän. Sopii kuivattavaksi ja viherjauheen aineosaksi vallan mainiosti.
  • Itse seurailin ensimmäisen vuoden kasvua, jotta olin varma, että pihallani kasvava oli todellakin vuohenputki.

Tonnikala-munakoisovuoka villiyrttimixillä

  • 2 prk Tonnikalaa (miel oliviiviöljyssä)
  • 1 iso prk tomaattimurskaa (luomu)
  • valkosipulinkynsiä
  • punasipulia
  • villiyrttejä, joista pidät ja joita löydät helposti.
  • Munakoiso
  • suolaa
  • Grana Panada juustoraastetta pussi (muukin juustoraaste varmaan sopii)

Tonnikalakastike

Kuullota pannulla oliiviöljyssä tai voissa sipulit, lisää tomaattimurska sekä valutetut tonnikalat. Mausta suolalla tarvittaessa ja voit lisätä myös muita mielimausteitasi ja esimerkiksi kurkumaa ja mustapippuria. Anna hautua hiljaisella lämmöllä noin 10 min. Laita pilkotut villiyrtit lopuksi ja tarkista maku.

Viipaloi munakoiso ja levitä leivinpelille. Ripottele munakoisojen päälle vähän suolaa, jotta ne ns itkevät. Kuivaa neste, joka niistä poistuu. Voit halutessasi hieman aikaa paahtaa viipaleita uunissa, mutta onnistuu ilmankin.

Laita vuoan pohjalle ensin annos kastiketta ja levitä munakoisoviipaleet päälle. Ripottele juustoraastetta. Tee niin monta kerrosta, kuin vuokasi vaatii. Päällimmäiseksi kastiketta ja juustoraastetta.

Paista 175 astetta noin 45 min, kunnes munakoiso kypsyy ja pintaa tulee kaunis väri.

Ruoka sopii myös vhh-ruokavalioon mainiosti 😀 On värikäs ja saat paljon eri ravinteita sekä villiyrteistä, mutta myös munakoisosta, jonka kuoressa on paljon flavonoideja.

Tästä on meidän hyvä aloittaa matkaa kasvien keitaalla. Toivottavasti saat näistä vinkkejä käyttää luonnon villiyrttejä rohkeasti. Muista kuitenkin, että keräät vain niitä, jotka 100% tunnistat !

Tiina

Jätä vastaus